• Kurseni 43%

Podgorice Cetinje


Cmimi i mëparshëm: 35.00  

20.00

Ju kurseni: 15.00 (43%)
MAL I ZI
+

  GUIDA PODGORICE - CETINJE

Nisja nga Tirana ne oren 6.00 ne mengjes ne  drejtim te Shkodres , atje bejme nje ndalese te shkurter per kafe ne qytet  dhe me pas i drejtohemi pikes kufitare Koplik ,Hani - Hotit.                                                                                               

Pas procedurave kufitare do te nisemi per ne Podgorice pas mberritjes  kemi 1 ore kohe per te bere nje shetitje te qendres se Podgorices dhe me pas jeni te lire per 2 ore shoping ne qenderen tergtare ne qytet. Pas orarit te caktuar per tu takuar do te nisemi drejt Cetinjes ish qryeqyteti i Malit te Zi  atje do te bejem nje guide te pikave turistike dhe me pas jeni te lire per nje dreke ne kete qytet pasdite vone do te rimarim rrugen per ne kthim .

Kjo guide do te shoqerohet nga agjensia dhe do te jemi me nisje dhe kthim brenda dites paketa kushton :

 

Ne pakete perfshihet ;

1-    Siguracioni i shendetit ne udhetim ;

2-    Shoqerues per ditet e qendrimit ;

3-    Udhetimi me autobuz komod ;

4-    Guida sipas programit .

 

             Informacion  

Ndërtesa më e vjetër është kisha  Vlaška . Ajo është ndërtuar në vitin 1450 nga banoret e rajonit qe kane  qenë barinj  në ate kohe ato quheshin  Vllehët. Ivan Crnojević, Princi i Zetës 1465-1490, konsiderohet si themeluesi i Cetinjë. Pasi osmanët ne 1479 pushtuan Shkodrën Veneciane, Ivan lëvizi  kryeqytetin e tij nga Komuna e Zhabljakut i pambrojtur në Skadarsko Jezero në lindje te malit  Lovcen. Këtu ai themeloi në vitin 1482 një nga  Nënat e shenjta të Perëndisë te manastirit Ortodoks, që u bë bërthama e Cetinjë. 1495, aty u krijua dhe shtypshkronja e pare per te gjithe Ballkanin ku u be dhe  Konventa Marie ku kemi dhe nje pullë poste  Malazeze.

Cetinje.Nga shekulli 15 deri në vitin 1918 ka qenë kryeqyteti i Malit të Zi,. Ketu kane banuar  princat e parë në familje që nga viti 1516 dhe Vladikas Crnojević, ose sic quheshin ndryshe peshkopët Prince,. 1692, turqit pushtuan dhe shkatërruan manastirin e Cetinje, e cila ishte selia e peshkopit. 1696-1701 Peshkopi Danilo Petroviç ndërtoi  pothuajse në të njëjtin vend një manastir të ri.

Peshkopi Petar II ka filluar modernizimin e Cetinjë. Ata filluan të rregullonin  rrugët dhe shtëpitë e para u ndërtuan në stilin perëndimor. 1838, Peshkopi ndërtoi një banesë të re princërore. Kjo vilë ishte quajtur nga vendasit  Biljarda sepse Petar II kishte vendosur atje një tavolinë pishinë, mobilje ne stilin perendimor qe ne ate kohe per Mal të Zi ishin shumë te pazakontë.

           Teatri i Cetinjë

Princi Nikolla (1860-1918) e zgjeroi qytet të vogël në një kryeqytet modern të Malit të Zi, pavarësia e të cilit ishte e njohur ndërkombëtarisht në vitin 1878. Ai ndertoi  Linjat e ujit Cetinje me shume rruge , disa shkolla, një spital, një muze dhe një ndërtesë për  Arkivat e Shtetit .Fuqitë e mëdha evropiane themeluan Ambasadat  që ndihmuan ne nje formë te re te qytetit. Gjatë Luftës së Parë Botërore nga 1916 Cetinje u pushtua nga austriaket deri në vitin 1918. Pas luftës, një pjesë e jugosllavise dhe e  Malit të Zi dhe  Cetinje kane humbur funksionin e saj si kryeqytet. Pas rivendosjes së Malit të Zi si një republikë përbërëse e Jugosllavisë në vitin 1946 ishte kryeqytet Titograd. Që pas  pavarësis në Cetinjë është qëndrimi zyrtar i Presidentit të Republikës së Malit të Zi.

Cetinje ka qenë qendër kulturore dhe arsimore e Malit të Zi për pesë shekuj. Ka pesë institucione te Republikës: Đurđe Crnojević Qendrore Biblioteka Kombëtare, Muzeu Kombëtar i Malit të Zi, Arkiva e Malit të Zi, Instituti  Republikan për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe Dom Zetski malazeze Mbretërore ,Teatrit Kombëtar.